Община Русе проведе извънредно заседание на Комисията за детето във връзка с изнесения от

...
</TD
>Община Русе проведе извънредно заседание на Комисията за детето във връзка с изнесения от
Коментари Харесай

Комисията за детето с извънредно заседание заради употребата на райски газ в Русе

Община Русе проведе изключително съвещание на Комисията за детето по отношение на изнесения от медиите сигнал за непълнолетни момичета, употребяващи райски газ. Община Русе се самосезира в качеството си на един от органите по закрила и пълномощията ѝ по Закона за закрила на детето.

Целта на изключителното съвещание бе да се координират дейностите и да се обмени информация сред способените органи на общинско равнище. Обсъден бе рискът от разпространяването и използването на психоактивни вещества. Дадени бяха оферти за възстановяване на междуинституционалната работа и понижаване на случаите на застрашени деца.

Заседанието бе ръководено от ръководителя на комисията - заместник-кмета Енчо Енчев, с присъединяване на специалисти от Община Русе, Местната комисия за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни, Регионална дирекция " Социално подкрепяне ", Държавната организация за закрила на детето, РЗИ, ОД на Министерство на вътрешните работи, Районна прокуратура - Русе, Центъра за психологично здраве, Сдружение " Рализ - Бализ ", Русенската католическа организация " Каритас ", Сдружение с нестопанска цел " Еквилибриум ", Областния съвет на БЧК, Сдружение " Дете и пространство " и Сдружение " Център Динамика ".

На срещата бе показана общинската политика за предварителна защита използването на наркотични вещества посредством активността на Превантивно – осведомителния център към Общинския съвет по наркотични вещества /ОбСНВ/. Присъстващите бяха осведомени със мнение на Националния център по публично здраве и разбори във връзка с диазотния оксид /райски газ/ и с стратегиите по предварителна защита, по които ПИЦ - Русе работи с учениците, педагозите и родителите.

Според Енчо Енчев институциите имат механизъм за справяне с използването на психоактивни вещества сред децата. Набелязани бяха вероятните действия и предприемане на ограничения от виновните институции за следваща работа и взаимоотношение за решение и преодоляване на използването на наркотични вещества сред децата.

Като основен акцент беше обрисувана и ролята на фамилията за ограничение на сходни прояви и реализиране на държавната политика при работа с деца, съблюдаване и използване на наредбите на Закона за закрила на детето. Обърнато бе внимание и на текста от закона, който прецизира, че малолетни деца нямат право да бъдат на публични места след 20:00 часа, а малолетните - след 22 ч., без съпътстващ родител.

Санкциите при нарушаване варират от 300 до 10 000 лева и по-тежко наказване. Членовете на комисията се сплотиха към концепцията, че ОД на Министерство на вътрешните работи и общинските звена, отговарящи за спазването на вечерния час, би трябвало да засилят своите контролни функционалности и да започват целенасочени обходи, които да откриват нарушителите.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР